Despre carbunele activat (bloc sau granular) si utilitatea lui in filtrele de apa

Deseori suntem tentati sa ne multumim cu calitatea produselor pe care ni le dau alte persoane si nu ne mai punem si alte intrebari referitoare la calitatea acelor produse pe care le primim. Situatia este cu totul si cu totul alta, atunci cand vorbim despre apa.

Si, desi, cu totii suntem constienti ca apa joaca un rol important in viata noastra, nu toate persoanele sunt convinse de pericolul ce sta ascuns in apa de la robinet. Iar pentru a indeparta acest pericol ai nevoie de instrumentele si mijloacele necesare pentru a obtine o apa potabila in adevaratul sens al cuvantului.

In mare parte, nu trebuie sa te mai ingrijoreze acest aspect, avand in vedere ca poti gasi pe piata diverse aparate si sisteme de filtrare pentru a putea imbunatati calitatea apei. Cu toate acestea, elementele esentiale pentru un asemenea proces de imbunatatire a calitatii apei au nevoie de o atentie sporita.

Spre exemplu pentru inceput am putea sa aducem cateva informatii interesante si importante, despre carbunele activat sau activ pe care il gasiti in filtrele de apa. Aparent acest micut element nu pare a fi atat de important.

Insa acesta este cel care retine din apa organisme si sedimente ce pot avea o dimensiune cuprinsa intre 50 microni si 0.5 microni. Iar pentru a va rapunde la intrebarea cum este posibil ca acest carbune activat sa retina sedimentele din apa (rugina, nisip, namol), dar si alte organisme, mai inainte de toate trebuie sa stim ce este acela un carbine activat si cum poate ramane functional mult mai mult timp.

Prin urmare carbunele activ se poate produce din materiale organice ce pot avea un continut foarte ridicat de carbon: carbune, lemn, coji de nuca de cocos si turba. Cu alte cuvinte este un produs ce are o suprafata foarte mare de absorbtie si care retine sedimentele din apa, materiile organice si inlatura clorul din apa.

Astfel ca apa nu va avea un gust sau miros neplacut. Un lucru foarte important de amintit aici sunt categoriile de carbune activ pe care le poate avea un filtru si anume:

  • carbune granular activat – ideal pentru indepartarea clorului sau a azotului din apa;
  • carbune activat format – acest tip de carbune este utilizat la aparatele de aer conditionat, intrucat acesta ajuta la filtrarea aerului;
  • carbune activat impregnat – se foloseste pentru purificarea aerului si curatarea gazelor;
  • carbune activat pulbere – se utilizeaza in industria chimica si alimentara, pentru curatarea materiilor prime, dar si pentru multe altele;
  • carbune activat bloc – are aceeasi utilitate precum carbunele activ granular, si anume, se utilizeaza in filtrarea apei si eliminarea acelor contaminanti, ce se gasesc in apa;
  • carbune activat medicinal – este acel carbune ce a devenit tratament si care este folosit in tratarea intoxicatiilor dupa o indigestie orala si nu numai;

Si pentru ca in cele din urma am raspuns la intrebarea ce este acela un carbune activ trebuie sa mai adaugam si faptul ca mentinerea filtrului cu carbune activ nu este una dificila. Ba din contra curatarea acestuia se va face cu ajutorul spalarii inverse (se aplica un debit de apa in contracurent pe suprafata carbunelui).

Si se realizeaza in mod automat in anumite intervale de timp prestabilite. Asadar pentru o apa de calitate nu uita sa iti achizitionezi aparatul de filtrare a apei conform nevoilor tale.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *